MTS Van Wijk
Anton van Wijk teelt samen met zijn zoons Nico en Wilbert, appels en peren en verzorgt daarnaast het koelen, sorteren en verpakken van hardfruit van meerdere telers in de regio. Vooral op het gebied van voedselveiligheid en koeling heeft het bedrijf grote vooruitgang geboekt als het gaat om duurzaamheid.
Het bedrijf
Ons fruitbedrijf bestaat uit 19 hectare appel- en perenbomen. Wij telen o.a. de appels Elstar en Jonagold en de peren Conference en Sweet Sensation. Op ons terrein houden we ook bezig met het sorteren, verpakken en koelen van het fruit. Zo zijn onze koelcellen zo groot dat er bijna 4,5 miljoen kilo fruit in opgeslagen kan worden.
Duurzaamheid
Nico: "We bestrijden zoveel mogelijk biologisch, met een minimale belasting voor het milieu. Onze energie wekken we zelf op. Op het dak van ons bedrijfsgebouw liggen 1.600 grote zonnepanelen op 3.000 vierkante meter. Daarmee hebben het het grootste zonnedak van Houten."
Planet Proof keurmerk
Wij hebben voor onze appels en peren het Planet Proof keurmerk. Dit keurmerk wordt verleend aan producten die, vergeleken met soortgelijke producten, minder belastend zijn voor het milieu en dus onze planeet. Hierbij wordt de gehele productieketen beoordeeld. Bij de criteria voor fruit ligt het accent bij de beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omdat daar de grootste milieuwinst kan worden gerealiseerd. Onlangs hebben wij ook het Nature Counts certificaat in ontvangst mogen nemen, omdat wij één van de koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid en exceptionele inspanningen leveren om groener te telen bijvoorbeeld met energiebesparing.
Energiebesparing
Ook energiebesparing bij het koelen is een grote stap in de duurzame richting. Er is veel energie nodig in het koelhuis, maar door een beter inzicht te hebben in het ‘gedrag van het fruit’ in de koelcel hebben wij een significante energiebesparing weten te realiseren. Na de oogst dient het product zo snel mogelijk op de gewenste temperatuur teruggekoeld worden. Wij hebben in samenwerking met de Universiteit in Wageningen onderzocht welke besparingen hierbij gemaakt kunnen worden. Door het product gematigd terug te koelen en vervolgens de koelcellen 1 uur per dag korter te laten draaien, bespaart de teler 10% energie zonder verlies van kwaliteit.
Ook wordt de warmte die vrij komt van de koelmotoren via condensors afgevoerd en ingezet voor de verwarming in de sorteerruimte, het kantoor, de werkplaats en de kantine. Het gasverbruik is hierdoor met 60% verlaagd.
Neem ook eens een kijkje op onze website: www.duurzaamfruit.com